Stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga
Stöd från Brottsofferjouren
Hos Brottsofferjouren kan du få gratis:
- Medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår.
- Information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor.
- Stöd vid eventuell rättegång.
- Hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.
Våra stödpersoner finns här för dig.
Om du eller någon du känner har blivit utsatt för brott kan du kontakta Brottsofferjouren för att få stöd och praktisk rådgivning, antingen via telefon eller inbokade möten med stödpersoner hos oss. Samtalsstöden ser olika ut, beroende på dina behov. Ibland kan man bara behöva få prata med någon som lyssnar och förstår, medan man ibland kan behöva information.
Brottsofferjourens stödpersoner
En stödperson är en medmänniska som kan ge den stödsökande medmänskligt stöd och praktiska råd. Det kan bli ett samtal eller många. Stödet är gratis och den stödsökande kan vara anonym.
Stöd till Brottsutsatta
Brottsofferjouren ger stöd till dig som brottsutsatt. Det spelar ingen roll vem du är eller vilket brott du har utsatts för. Du kan kontakta oss även om du inte är säker på att det du utsatts för är ett brott. Du behöver inte heller ha polisanmält brottet för att få stöd. Du kan få stöd och information inför en polisanmälan, under en rättsprocess och både inför och efter en rättegång. Vi strävar efter att även följa med till polisanmälan, polisförhör och rättegång.
Stöd till Vittnen
Som vittne har man en viktig roll genom rättsprocessen och då är stöd och information viktigt för att känna sig trygg. Att bevittna ett brott kan få konsekvenser även för dig som vittne, du kan av Brottsofferjouren få stöd i din upplevelse. Du kan få information om hur rättsprocessen går till. Vi strävar efter att även följa med till polisförhör och rättegång.
Stöd till Anhöriga
Att vara anhörig till någon som utsatts för brott kan också vara omtumlande och man kan själv påverkas starkt. Därför kan även du som anhörig behöva stöd och information.