- Stöd i tingsrätten
- Uppsala tingsrätt – praktisk information och om väntan innan rättegången
- Kallad till rättegång? Att tänka på inför rättegången
- Hur går en rättegång till och vad gäller i salen?
- För dig som målsägare
- För dig som vittne
- Orolig, rädd eller hotad? Om säkerhet i tingsrätten
- Stöd och hjälp i samband med rättegång
- Efter rättegången – domen och utbetalning av skadeståndet
- Filmer från Uppsala Tingsrätt
- Stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga
- Chatta med oss
- Stöd på annat språk
- Barn och unga
- Stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga
- Stöd i tingsrätten
- Uppsala tingsrätt – praktisk information och om väntan innan rättegången
- Kallad till rättegång? Att tänka på inför rättegången
- Hur går en rättegång till och vad gäller i salen?
- För dig som målsägare
- För dig som vittne
- Orolig, rädd eller hotad? Om säkerhet i tingsrätten
- Stöd och hjälp i samband med rättegång
- Efter rättegången – domen och utbetalning av skadeståndet
- Filmer från Uppsala Tingsrätt
- Chatta med oss
- Stöd på annat språk
- Barn och unga
Uppsala tingsrätt – praktisk information och om väntan innan rättegången
Hur hittar jag till domstolen och var går jag in?
Tingsrätten ligger i centrala Uppsala utefter Kungsgatan och mittemot Stadshuset. Det är väldigt nära resecentrum. Själva entrén ligger på Smedsgränd 22.
Hur lång tid innan rättegången behöver jag vara där?
I kallelsen står det vilken tid du måste vara där, men det är alltid bra att vara där en liten stund innan (cirka 30 minuter) så du hinner gå igenom säkerhetskontrollen, hitta till salen, gå på toa och ställa frågor till receptionen, väktarna eller vittnesstöden.
För att komma in i tingsrätten så måste man gå igenom en säkerhetskontroll. Hur går det till när jag går igenom den?
Precis innanför entrédörrarna så finns det en säkerhetskontroll. Tänk på att det tar en liten stund att gå igenom säkerhetskontrollen och ibland kan det bli köer.
Den påminner mycket om de säkerhetskontroller som finns på flygplatser. Du kommer få lägga ytterkläder och väskor i lådor på ett rullband som röntgas eller genomsöks. Du passerar sedan genom en larmbåge. När du har passerat den så hämtar du ytterkläderna och väskorna på rullbandet igen.
Du får inte ta med dig in saker som kan användas som vapen. Saker som bara bedöms som opassande och inte olagliga kan vakterna låsa in i ett skåp under tiden du är på tingsrätten. Du får sedan tillbaka dina saker när du lämnar tingsrätten.
Här kan du se en film från säkerhetskontrollen i Uppsala tingsrätt.
Jag är kallad som vittne eller målsägare. Behöver jag anmäla mig i receptionen att jag är på plats på tingsrätten?
Du behöver inte anmäla dig i receptionen, men du är alltid välkommen att prata med receptionen för att få mer information eller för att få svar på frågor du har.
Här kan du se en film om receptionen i Uppsala tingsrätt.
Finns det en garderob för att säkert förvara ytterkläder och annat?
Det finns ingen garderob, däremot finns det klädhängare i korridorerna med lås där du kan hänga dina ytterkläder. Det är också okej att ta med sig ytterkläder och väskor in i salarna.
Får jag ta med mig mat och dryck in i salen eller finns det någon förtäring på plats i domstolen?
Det finns vatten- och kaffeautomater i tingsrättens korridor. Det brukar oftast ställas fram vattenkannor och muggar på borden i salarna inför en rättegång. Du har även möjlighet att ta med mat och dryck. Dock får du inte äta inne i salen, så passa på att äta innan rättegången börjar och i eventuella pauser. Kom ihåg att bestick inte får tas med genom säkerhetskontrollen.
Hur ser det ut där man ska sitta och vänta innan det börjar? Kommer jag och den åtalade vänta i samma korridor innan rättegången och i pauser?
Om den åtalade är häktad så går hen in i en annan ingång i huset, men annars använder alla besökare till tingsrätten samma entré och alla väntar i samma korridorer.
Om du skulle vilja vänta avskilt eller känna dig tryggare med att vänta i ett eget rum kan det finnas samtalsrum lediga som du kan be att få sitta i. Ta kontakt med tingsrättens väktare eller vittnesstöden för att kolla om något samtalsrum för ledigt.
Här kan du se en film om hur korridorerna och samtalsrummen ser ut i Uppsala tingsrätt.
Hur vet jag när jag ska gå in i salen?
När rättegången börjar eller när en paus är slut så ropas det ut i högtalare att rätten håller huvudförhandling i mål mellan åklagaren och NN. Förhandlingen hålls i sal X”, förhandling börjar/fortsätter i sal XX” eller ”`förnamn efternamn kallas till sal XX”. Det finns även högtalare i de samtalsrum som finns på tingsrätten. När målet ropats upp i högtalarna så går du in i den sal som rättegången hålls i och sätter dig på din plats.
Kan jag lita på att rättegången börjar när den ska och att jag ska vittna på det klockslag som står i min kallelse?
Det vanligaste är att rättegångar startar på den utsatta tiden (oftast 9.00 eller 13.00). Men det kan hända att du inte får vittna exakt den tid som du har kallats till eftersom mycket kan påverka hur lång tid en rättegång tar. Om tingsrätten märker att de är redo för ditt vittnesförhör mycket tidigare än beräknat så kan det hända att de ringer för att se om du är på plats. Du har dock ingen skyldighet att vara på plats innan den tid du kallats till.