- Stöd i tingsrätten
- Uppsala tingsrätt – praktisk information och om väntan innan rättegången
- Kallad till rättegång? Att tänka på inför rättegången
- Hur går en rättegång till och vad gäller i salen?
- För dig som målsägare
- För dig som vittne
- Orolig, rädd eller hotad? Om säkerhet i tingsrätten
- Stöd och hjälp i samband med rättegång
- Efter rättegången – domen och utbetalning av skadeståndet
- Filmer från Uppsala Tingsrätt
- Stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga
- Chatta med oss
- Stöd på annat språk
- Barn och unga
- Stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga
- Stöd i tingsrätten
- Uppsala tingsrätt – praktisk information och om väntan innan rättegången
- Kallad till rättegång? Att tänka på inför rättegången
- Hur går en rättegång till och vad gäller i salen?
- För dig som målsägare
- För dig som vittne
- Orolig, rädd eller hotad? Om säkerhet i tingsrätten
- Stöd och hjälp i samband med rättegång
- Efter rättegången – domen och utbetalning av skadeståndet
- Filmer från Uppsala Tingsrätt
- Chatta med oss
- Stöd på annat språk
- Barn och unga
Kallad till rättegång? Att tänka på inför rättegången
Jag fick hem en kallelse från tingsrätten. Vad betyder det och vad gör jag nu?
Om du har fått hem en kallelse från tingsrätten så kommer det att stå om du är kallad som vittne, målsägare eller tilltalad. Det står också dag, tid och vilken tingsrätt du ska komma till. Du måste gå på en rättegång som du har blivit kallad till. Om du uteblir utan ett giltigt skäl kan du få böter (vite). Giltiga skäl kan till exempel vara om du blir plötsligt sjuk (du måste ha läkarintyg) eller om buss, tåg eller flyg inte går som planerat.
Du måste också bekräfta att du tagit emot kallelsen och det kan du göra på flera olika sätt:
- via en e-tjänst
- skicka ett mejl
- ringa
- skriva under och skicka tillbaka det delgivningskvitto som tingsrätten har skickat ut tillsammans med kallelsen.
Hur får jag reda på mer information om den rättegång jag ska vara med på?
En åklagare beslutar om hen ska väcka åtal eller inte när polisutredningen är klar. Om åtal väcks skickar åklagaren in en stämningsansökan till tingsrätten. I stämningsansökan står det
- vilka brott som åtalet gäller
- vilka som ska kallas (du kan alltså se om det finns vittnen som kommer att förhöras under rättegången)
- vilken övrig bevisning som ska presenteras.
Om du vill läsa stämningsansökan kan du ringa eller mejla den tingsrätt du ska till och be dem att mejla stämningsansökan till dig. Uppge då det målnummer som står på den kallelse du har fått hem.
Du kan också ansöka om att få ut det förundersökningsprotokoll som polisen sammanställt i förundersökningen. Då gör polisen först en sekretessprövning så det är inte säkert att du får ut allt material i förundersökningen. Här kan du läsa mer om att begära ut handlingar från polisen.
Kan jag få komma till tingsrätten och kolla hur det ser ut innan det är min rättegångsdag?
Ja, alla tingsrätter är offentliga platser så du har alltid möjlighet att gå dit och kolla hur det ser ut. Eftersom de flesta rättegångar är offentliga så kan du också själv gå in på valfri rättegång som åhörare och sitta med på en rättegång.
Om du skulle vilja gå in själv i en sal och kolla hur en sådan ser ut måste man höra av sig till tingsrätten eller till en stödjande organisation såsom Brottsofferjouren eller Vittnesstöden i förväg för att koordinera ett personligt besök och rundvandring.
Om jag har behov av tolk eller är i behov av andra anpassningar eller stöd i samband med rättegången, vem ska jag prata med då?
Ta kontakt med den tingsrätt du ska till så fort som möjligt när du har fått kallelsen om du har behov eller önskemål för att du ska kunna delta i rättegången. I kallelsen ser du kontaktuppgifter. Om det finns något tingsrätten behöver förbereda eller anpassa för att du ska kunna delta i rättegången så är det bra om du så snart som möjligt efter att du fått hem kallelsen tar kontakt med den tingsrätt du ska till för att berätta om dina behov och önskemål.
Här kan du se en film om stöd i Uppsala tingsrätt.
Kan jag delta digitalt på distans på den rättegång jag blivit kallad till?
Ibland känner tingsrätten till omständigheter som gör att de redan vid kallelsen planerar att målsägare eller vittne ska delta via video eller telefon på distans. Det kan till exempel vara om du bor långt bort från den tingsrätt där rättegången ska hållas eller om det finns en hotbild mot dig. Ibland behöver du då infinna dig i en tingsrätt på annan ort och delta via video därifrån.
Om du har kallats till att delta fysiskt och du av någon anledning önskar delta via video eller telefon på distans kan du kontakta den tingsrätt som du fått kallelsen ifrån, uttrycka dina önskemål och förklara anledningen till det. Om du har ett målsägandebiträde kan du be målsägandebiträdet om hjälp. Det är domstolen som avgör om det ska godkännas eller inte.
Finns det några regler om vad jag får ha på mig för kläder?
Det finns inga formella regler om vad du får eller inte får ha på dig. Det måste dock gå att identifiera att du är den person som är kallad. I och med att du ofta har är några timmar att spendera på tingsrätten i samband med en rättegång så är det bra att du har kläder som du känner dig bekväm i.
Finns det några möjligheter att få ersättning för kostnader jag kommer ha för att delta i rättegången?
Om du är kallad som vittne eller målsägare till en rättegång och kommer ha utgifter för att delta så kan du få ersättning för dessa kostnader. Du kan till exempel få ersättning för resekostnader till och från tingsrätten, boendekostnader och förlorad arbetsinkomst. Det är alltid bra med kvitton som underlag. Du kan kontakta tingsrätten innan eller efter rättegången eller be receptionen om en blankett för att ansöka om ersättning.
Behöver jag förbereda mig på något särskilt sätt innan jag kommer till tingsrätten?
Om du är kallad som målsägare eller vittne så kan du bland annat förbereda dig genom att tänka igenom vad som är viktigt för dig att få sagt i förhöret. Det är bara det som sägs i tingsrättens förhör som tingsrätten har möjlighet att använda sig av när de beslutar domen.
Du kan också förbereda dig mentalt på att den tilltalade kan komma att ge en helt annan version på det som hänt än dig, vilket kan kännas väldigt jobbigt.
Det är också viktigt att du pratar med tingsrätten om du behöver tolk eller andra anpassningar eller stöd för att kunna delta i rättegången.
Mitt minderåriga barn ska delta i en rättegång, är det något särskilt som gäller för minderåriga?
För barn som är 15 år eller äldre gäller vittnesplikten och då gäller egentligen samma regler som för alla andra, oavsett ålder. Barn under 15 år kallas i enlighet med 36 kap. 4§ RB sällan till domstol för att vittna. Då kan vittnesmålet spelas in med video under förundersökningen och sedan visas under rättegången som bevisning.
När det gäller barn som målsägande är det viktigt att veta att denne ofta har rätt till ett målsägandebiträde, som kan vara till stöd och hjälp under både förundersökning och rättegång. Under rättegången finns inga särskilda regler som gäller för minderåriga.
Jag är rädd att inte minnas alla detaljer, får jag ha med mig papper och anteckningar?
I en rättegång ska du lämna ditt vittnesmål muntligt. Om du har behov av anteckningar som stöd för minnet under ditt vittnesmål kan du fråga ordföranden om du får använda det. Det är inte tillåtet att läsa innantill från anteckningar.
Om jag vägrar att komma på rättegången jag är kallad till, vad händer då?
Om du inte kommer på den rättegång du har blivit kallad till så kommer rättegången bokas om till ett annat datum. Du kan också bli skyldig att betala vite (böter) eller bli hämtad av polis.
Vad händer om jag får förhinder inför rättegången?
Om du inte kan närvara vid den rättegång du är kallad till så måste du kontakta tingsrätten så snart som möjligt. Giltiga anledningar till att inte delta kan vara till exempel om du blir plötsligt sjuk (du måste ha läkarintyg) eller om buss, tåg eller flyg inte går som planerat.
Jag har barn, var ska barnet ta vägen medan jag är på rättegången?
Du har själv ansvar för att barnet omhändertas under tiden du är på rättegång. Det finns inga regler om att barn inte får vara inne i salen. Dock är det kanske bra att försöka undvika att ha barnet med sig inne på rättegången då det kan vara en distraktion och en störning för både dig som förälder och andra i rummet. Vittnesstöden Uppsala har leksaker på tingsrätten, om du behöver låna.